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Meurtre au café de l'Arbre-Sec

Meurtre au café de l'Arbre-Sec

Chefs from generation to generation, the Savoisy family begins the hunt for a precious culinary manuscript. In February 1759, Jean-François Savoisy, an ordinary ice vendor in Paris, is about to discover a new, revolutionary ice cream whose flavor must be kept secret. Convinced of his success, Savoisy is especially thrilled about winning some of the glory away from Procope, his bitter rival. Fame seems to be reaching out to him with open arms. But Savoisy did not count on his wannabe intellectual wife who has firmly sided with authors such as Voltaire, and her darling Diderot in this battle. When the latter entrusts her with a manuscript in order to escape censure, Maïette doesn’t realize the danger for herself or her family. She is perilously unaware of two individuals who are also anxious to get their hands on the manuscript, waiting in the shadows for the right moment to pounce…. Food historian, ecologist, Michèle Barrière devotes much of her time to the defense of animals and forgotten vegetables. After working as a journalist for Regal and writing Histoire en cuisine for Arté, she began working on the Savoisy dynasty in 2004.
Février 1759. Alors qu’il est sur le point de confectionner une glace nouvelle, révolutionnaire, dont le parfum doit être tenu secret, Jean-François Savoisy, tranquille cafetier de la rue de l’Arbre-Sec à Paris, ne doute pas de son succès et entend bien coiffer Procope, son éternel rival, au poteau. Qui plus est, lorsqu’au détour d’une rue il croise son vieil ami Menon, grand cuisinier de son état, la vie lui paraît prendre un tour nouveau : consécration et félicité semblent lui tendre les bras. C’est sans compter sur son épouse qui, intellectuelle dans l’âme, s’est fermement engagée dans la bataille aux côtés d’auteurs tels que Voltaire ou, son chouchou, Diderot. Lorsque ce dernier lui confie un manuscrit afin d’échapper à ses censeurs, Maïette ne sait pas au-devant de quels dangers elle entraîne sa famille. Ce qu’elle ignore surtout, c’est que dans l’ombre patientent deux individus, attendant leur heure, eux aussi à la poursuite d’un manuscrit… Dans ce dernier épisode de la saga Savoisy, nous retrouvons avec délice les ingrédients qui ont fait le succès des précédents romans : chapons, ravioles, pâtés, ciboulette, épices et hypocras ont la part belle dans cette intrigue où les cadavres ont un étrange goût de caramel et où les rencontres sont pour le moins… inattendues.
EAN : 
9782709634397
Parution : 
03/11/2010
380 pages

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